Hotel LOVĆEN Sutomore

Sutomore

U Spič, region u kojem se danas nalaze Sutomore i Čanj, prvi doseljenici su stigli u XVI veku. Od XVIII veka u Spiču se nalaze dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama. Ovo su bili najveći vinogradi na primorju. Grad Sutomore je nastao 1882. godine kada su izgrađene prve kuće na samoj obali. Iznad Sutomora nalazi se tvrđava Haj-Nehaj izgrađena za vreme Mletačke republike. Od brojnih spomenika prošlosti najveću pažnju izaziva crkva Sv.Tekle sa pravoslavnim i katoličkim oltarom i ostaci benediktinskog manastira.

Sutomore, jedno od najlepših manjih mesta na crnogorskom primorju, je najpoznatije letovalište barske rivijere. Nastalo je od ribarskog naselja prislonjenog uz kilometarski dugu plažu od finog peska i dve manje, vrlo lepe plaže. Smešteno je nekoliko kilometara severno od Bara, uz Jadransku magistralu i železničku prugu.

Danas raspolaže brojnim hotelima, restoranima, kafićima, klubovima, diskotekama, kao i vikend naseljima u zaleđu. Kako za porodičan odmor, Sutomore je veoma atraktivno za mlade i one malo starije, željne dobrog provoda. U zaleđu Sutomora su brda obrasla četinarima i mediteranskim rastinjem. Planinski lanci u pozadini, široka peščana plaža i otvoreno more stvaraju klimu kakva se samo može poželeti, i zato ovde sezona traje od maja do oktobra.

Početkom avgusta Sutomore ostvaruje preko 10.000 noćenja dnevno. Ovolika posećenost privlači mlade ljude. Na šetalištu je veliki broj kafića sa živom svirkom. Kafići su smešteni na terasama koje se nalaze uz samu plažu. Terase od morskih talasa štiti kameni zid.

Podelite sa prijateljima: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page